De behandeling     Wijze van inname     Mogelijke bijwerkingen     Downloads     Links & tips Sitemap
  De behandeling

De behandeling met de COBRA therapie werkt vrijwel direct, en duurt in principe 28 weken. Daarna gaan we proberen één of meerdere geneesmiddelen geleidelijk aan te stoppen. U moet er op rekenen dat u doorgaat met tenminste één van de 3 geneesmiddelen, omdat anders de mogelijkheid bestaat dat de klachten terugkomen. U zult ook merken dat u andere ontstekingsremmers en eventueel pijnstillers en de maagbeschermer meestal snel niet meer nodig heeft, dus er gaan ook tabletten af. In de onderstaande figuur kunt u zien hoe uw therapie er schematisch uit kan zien. Zoals u ziet begint de therapie krachtig om de ziekte snel te onderdrukken en gaat u na verloop van tijd afbouwen. Iedere 3 maanden bekijkt u met uw reumatoloog of de therapie eventueel moet worden aangepast.
Naast deze geneesmiddelen is het van harte aanbevolen dat u zoveel mogelijk in beweging blijft door bijvoorbeeld te zwemmen, wandelen of fietsen.

De COBRA therapie schematisch weergegeven. Kleuren van de balken komen niet altijd overeen met kleuren van de geneesmiddelen.

Op- en afbouwen
Het geneesmiddel sulfasalazine bouwt u in de eerste week op naar een vaste dosering van 2 gram per dag, in de vorm van tabletten van 500mg. Methotrexaat gebruikt u 1x per week, bijvoorbeeld iedere week op maandagochtend. U neemt hiervan 3 tabletten van ieder 2,5mg. Zo gebruikt u 7,5mg per week. Prednisolon wordt in de eerste 7 weken heel snel afgebouwd. Hiervoor hebben we tabletten van 20mg en van 5 mg. Dit betekent dat u in de eerste week 3 tabletten van 20mg inneemt, in de tweede week 2 tabletten van 20mg, in de derde week 1½ tabletten van 20mg en in de vierde week 1 tablet van 20mg. Vervolgens stapt u over naar de kleine tabletten van 5 mg en neemt u in de vijfde week 3 tabletten van 5 mg, in de zesde week 2 tabletten van 5mg en in de zevende week 1½ tablet van 5 mg. Wanneer u een half tablet in moet nemen, kunt u het hele tablet breken en zonder te kauwen doorslikken. In het ideale geval kunt u na 28 weken beginnen met het afbouwen van prednisolon en vervolgens na 40 weken met het afbouwen van een volgend geneesmiddel. Over het algemeen blijft u sulfasalazine of methotrexaat voor een lange tijd doorgebruiken.

 

 
Design by: 3en3.nl